اگر چند قطره آب را روی ماهیتابه تفلون جدید خود رها کنید، بهطور قطع قطرات یک جا نمیمانند. ماهیتابه خیس نمیشود و قطرات شبیه پنکیک میشوند. اگر چند قطره روغن روی ماهیتابه بریزید میبینید روغن برخلاف آب بهتر روی سطح قرار میگیرد ضمن آنکه تاثیر کمی از خود روی سطح بهجا میگذارد. محققان دانشگاه آلتو، مواد سطح جدیدی را توسعه دادهاند که هنگام تماس با سطح، هم آب و هم روغن نمیتوانند تاثیری از خود روی آن بهجا بگذارند. از آنجایی که نیازی نیست که برای جلوگیری از خیس شدن سطح توسط هر مادهای، مقداری هوا بین این سطح و ماده قرار بگیرد، بنابراین در مواجه با سطوح دیگر نیز به درستی عمل میکنند.
محققان به تازگی سطوح دوگانهای را با فناوری نانو توسعه دادهاند که سطح را بهطور همزمان روغنگریز و آبگریز میکند. به گفته زولین تیان، محقق دارای مدرک فوقدکترا از دانشگاه Sun Yat-sen کشور چین، تعامل رقابتی بین سطوح روغنی و آب نقش اساسی در برنامههای کاربردی مختلف بازی میکند. این طراحی جدید میتواند در بسیاری موارد از خاصیت خود تمیزشوندگی گرفته تا خاصیت دفع آلودگی استفاده شود.
سطوح دافع مایعات برای بسیاری صنایع نقش مهمی ایفا میکنند. بهعنوان مثال، افزایش روغنگریزی زیر آب میتواند در جهت مبارزه با رسوبات، از جمله آلودگیهای نفتی یا زیست محیطی (توسط ارگانیسمها) مورد استفاده قرار گیرد. از سوی دیگر آبگریزی سطوحی که توسط روغن پوشانیده میشوند با کاهش رطوبت موثر کمک زیادی به کاهش خوردگی میکند.
محققان دو معیار متفاوت برای طراحی این سطوح در نظر میگیرند. معیار پرشدن مایع و معیار ثابت ماندن حدفاصل ترکیب. معیارهای طراحی سطوح منجر به پایداری لایه های روغن گیرافتاده بدون هوا و آب در بافت سطح میشود. این لایههای مایع قادر به دفع آب به هنگام غوطهوری در روغن و دفع روغن بههنگام غوطه وری در آب میباشند.