مقاومت قطعات چرمی در برابر شعله با نانوفناوری

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق شدند پروژه‌ای در راستای مقاوم‌سازی چرم در برابر شعله را با فناوری نانو به نتیجه برسانند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سمانه سپهری مجری طرح «بهبود ویژگی مقاومت در برابر شعله چرم با افزودن نانوذرات رس» اظهار کرد: صنعت چرم در ایران، پیشینه ای طولانی دارد، ولی با گذشت سال‌ها از ورود ماشین‌آلات این صنعت به کشور، مشکلات زیادی در این صنعت به چشم می‌خورد. وی با اشاره به برخی مشکلات این صنعت افزود: توجه و حمایت درست و کافی از این صنعت نشده و تحقیقات در زمینه‌های مربوط به این صنعت در کشور بسیار محدود و ناکافی بوده است.

وی با بیان اینکه این صنعت همچنان به صورت سنتی اداره می‌شود، افزود: با توجه به اینکه کشور ایران در صنعت چرم دارای مزیت نسبی است و در صورت رشد علمی و فناوری، محصولات چرمی ساخت ایران می‌توانند سهمی از بازارهای جهانی را به خود اختصاص دهند تحقیق و پژوهش در زمینه‌های مرتبط با این صنعت لازم و ضروری به نظر می‌رسد. به گفته این محقق، تولید چرم با قابلیت‌های بیشتر مانند مقاوم کردن چرم در برابر آتش و مطابق با استانداردهای جهانی از جمله موضوعات اولویت دار تحقیقاتی به شمار می‌رود.

سپهری با تاکید بر اینکه انجام این پژوهش گامی در جهت ارتقای دانش ساخت چرم بوده است، افزود: از آنجایی که فرآیند و مواد این پژوهش به صورتی طراحی و انتخاب شده اند که مشابه شرایط کنونی در کارخانجات چرمسازی ایران باشند می‌توان گفت این پژوهش منجر به بومی سازی فناوری بهبود مقاومت چرم در برابر آتش نیز شده است؛ همچنین با استفاده از فناوری نانو، و استفاده از نانومواد، طول سوختگی چرم کاهش یافته در نتیجه مقاومت چرم در برابر آتش بهبود پیدا کرده است. وی ضمن اشاره به طرح «بهبود ویژگی مقاومت در برابر شعله چرم با افزودن نانوذرات رس» گفت: این پژوهش با تحقیقات کتابخانه ای و میدانی برای یافتن روش‌های سنتی و مدرن برای تولید چرم ضدآتش آغاز شد. سپس دانش تولید چرم در ایران از کارخانجات استخراج شده و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت؛ در قدم بعدی مواد ایجاد کننده خاصیت مقاومت در برابر آتش با فرآیندهای مختلف به چرم افزوده شده و در نهایت اثر مواد و فرآیندهای بکار رفته بر روی خواص مختلف چرم بررسی و اندازه گیری شد.

وی با بیان اینکه نتیجه این پژوهش بصورت مستقیم در صنعت چرمسازی قابل استفاده است، عنوان کرد: چرمی که با استفاده از نتایج این پژوهش تولید می‌شود در صنایع ساخت مبلمان و خودرو و هواپیما و تولید پوشاک، بخصوص انواع لباس‌های محافظ و کار، مورد تقاضاست. ادامه این پروژه نیمه صنعتی کردن محصول و همچنین ادامه تحقیق و مطالعه برای بهبود بیشتر این ویژگی یا دیگر ویژگی‌های تکمیلی چرم است. وی با اشاره به ویژگی‌های نتایج این طرح گفت: استفاده از چرم طبیعی که خواص منحصر به فردی دارد، استفاده از نانورس که فراوان بوده و قیمت پایینی داشته و خطرات زیست محیطی به دنبال ندارد، استفاده از فرآیندها و مواد شیمیایی که به صورت معمول در کارخانجات مورد استفاده است از ویژگی‌های این طرح به شمار می‌روند.

این فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیراذعان داشت امکان استفاده از روش پیشنهادی طرح در کارخانجات چرمسازی بدون هزینه‌های مربوط به تهیه ماشین آلات جدید و باتغییرات بسیار اندک در فرآیندهای معمول کارخانجات، عدم نیاز به دانش یا آموزش، نداشتن آلودگی‌های زیست محیطی از مزیت‌های این طرح به شمار می‌رود ؛ محصول این پژوهش می‌تواند در صنعت چرمسازی استفاده شده و پس از تولید انبوه و تکمیل شدن تحقیقات در صنایعی از جمله صنایع خودروسازی، هواپیما سازی و تولید البسه ایمنی به کار گرفته شود.

filereader.php?p1=main_10a7cdd970fe135cf

منبع مطلب
نانومحصول ایرانی؛ پتوی هواپیما آنتی‌باکتریال

نانومحصول ایرانی؛ پتوی هواپیما آنتی‌باکتریال

شرکت نساجی زرباف امین پتوی هواپیما از جنس پلی‌استراکریلیک آنتی‌باکتریال حاوی نانوذرات تولید و به بازار عرضه کرده است. این پتوها در ایرلاین‌های داخل کشور مورد استفاده قرار می‌گیرند و علاوه بر آنتی‌باکتریال بودن، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در برابر...