به تازگی در میان روشهای متعددی که در صنایع غذایی مورد استفاده و توجه قرار میگیرند، پلاسمای سرد تکنیکی نوین، دوستدار محیطزیست و اقتصادی است که افقهای امیدبخشی را برای بهبود کیفیت محصولات و خدمات در این حوزه ارائه داده است. غالباً پس از جامد (خاک)، مایع (آب) و گاز (باد) از پلاسما (آتش) به عنوان عنصر چهارم طبیعت یاد میشود. پلاسما مجموعهای از یونها، الکترونها، اتمهای خنثی، رادیکالها وگونههای برانگیخته است که با اعمال اختلاف ولتاژ بین دو الکترود تولید میشود. این تکنیک امروزه کاربرد فراوانی در بسیاری از شاخههای دانش و فناوری یافته است. در بین انواع پلاسما، پلاسمای سرد به علت کار در دمای پایین (حدود دمای اتاق) در کاربردهای بیولوژیکی و صنایع غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مصرف، آمادهسازی و ذخیره مواد غذایی به صورتی ایمن و فاقد آلودگیهای زیانبخش با حفظ مواد مغذی یکی از مهمترین حیطهها در زمینه حفظ سلامتی و بهداشت میباشد. مصرف میوهها و سبزیها مخصوصاً به شکل خام و با حداقل پردازش به عنوان منابع پر اهمیت در سبد غذایی جوامع، لزوم توسعه روشهایی مطمئن و کارآمد در پردازش، نگهداری، بستهبندی و توزیع مواد غذایی را افزون میکند.
از سوی دیگر در بخش کشاورزی استفاده از فناوریهای پیشرفته و کارآمد به منظور افزایش بهرهوری و کسب موقعیت اقتصادی بهتر بخصوص در ایران که با مشکل کمبود آب و دیگر نهادهها مواجه است، ضرورتی اجتنابناپذیر به شمار میرود.
پلاسمای سرد به عنوان فناوری نوین میتواند در عرصههای مختلفی از صنایع غذایی و کشاورزی با ارائه راهکارهای مناسب و کارامد گامی مؤثر در جهت ارتقاء اهداف این صنایع بردارد.