مصاحبه‎ای جذاب با مهندس نادری مدیرعامل شرکت فناوران نانومقیاس

مصاحبه‎ای جذاب با مهندس نادری مدیرعامل شرکت فناوران نانومقیاس را ادامه مطلب دنبال کنید.

 

شرکت فناوران نانو مقیاس از جمله شرکت‌های مطرح در حوزه الکتروریسی است که تا کنون توانسته علاوه بر تولید دستگاه‌های آزمایشگاهی الکتروریسی، خط تولید صنعتی تولید نانو الیاف را نیز راه اندازی کند. مهندس نادر نادری مدیرعامل شرکت فناوران نانو مقیاس از جمله کسانی است که از ابتدا سودای ورود فناوری نانو  به صنعت را در سر داشته است. مصاحبه خواندنی واحد تجهیزات با مهندس نادر نادری را دنبال کنید...

 

filereader.php?p1=main_eccbc87e4b5ce2fe2

 

1-      خودتان را معرفی بفرمایید؟ از سابقه تحصیلی و کاری خود بگویید.

من نادر نادری، فارغ‌التحصیل سال ۱۳۷۸ کارشناسی شیمی دانشگاه تبریز و کارشناسی ارشد شیمی آلی سال ۱۳۸۱ از دانشگاه تهران هستم. زمینه تخصصی من در دوره کارشناسی ارشد پلیمر و تولید نانوکامپوزیت‌ها است که تحت نظر جناب دکتر شریفی فعالیت کردم. بعد از اتمام تحصیل و سربازی مدتی کارمند بودم و در سال ۱۳۸۳ شرکت فناوران نانومقیاس را به همراه آقای دکتر فریدی تأسیس کردیم.

 

2-      چه شد که فناوران نانو مقیاس تاسیس شد؟

بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه و انجام یک پروژه مطالعاتی در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در سال 1382، موضوع نانوالیاف به شدت ذهن من را به خود درگیر کرده بود و به نظر می‌رسید امکان تولید در مقیاس صنعتی آن وجود دارد. همچنین کاربردهای متنوع و گسترده نانوالیاف نیز باعث می‌شد امید به تجاری سازی محصولات حاصل از این فناوری در من بیشتر شود. با توجه به عدم در دسترس بودن زیرساخت‌های لازم و دستگاه‌های مورد نیاز به این نتیجه رسیدیم تا از کمک سازمان‌های مختلف در قالب پروژه پژوهشی استفاده نماییم تا از محل اعتبارات پروژه امکان خرید اقلام مورد نیاز میسر گردد. پروپزال مربوطه در یک سازمان ارائه شد و نهایتا با توجه به محدودیت آن سازمان در عقد قرارداد با اشخاص حقیقی، شرکت فناوران نانومقیاس تاسیس گردید. هر چند بنا به دلایل مختلف آن قرارداد با شرکت ما منعقد نشد و محل انجام پروژه به دانشگاه تهران در قالب پروژه حمایت از پایان نامه تغییر یافت.  

 

3-      این شرکت در چه سالی تاسیس شد؟

شرکت فناوران نانومقیاس در سال 1383 تاسیس شد ولی فعالیت تجاری آن از سال ۱۳۸۷ گسترده شد و قبل از آن بیشتر تمرکز بر شناخت بیشتر فرآیند الکتروریسی و پارامترهای مختلف موثر بر آن و انتشار مقاله و ... متمرکز بود. 

 

4-      فعالیت شرکت با چه تعداد نفرات آغاز شد؟

شرکت توسط من و دکتر فریدی تاسیس و شروع بکار کرد و در مقاطع مختلف همکارانی به جمع ما اضافه شدند.

 

5-      در صورت تمایل بفرمایید با چه میزان سرمایه‌ای شروع به کار کردید؟

در ابتدا از محل اعتبارات پروژه ها و سرمایه شخصی که البته مقادیر قابل توجهی نبود و بیشتر صرف خرید دستگاه‌های مورد نیاز طرح و آنالیزهای مختلف می‌شد ولی در سال 1387 دریافت وامی به میزان 46 میلیون تومان از طریق ستاد توسعه فناوری نانو باعث جهشی در فعالیت‌های شرکت شد.  

 

6-      با تولید چه محصولی شروع به کار کردید؟

هدف اصلی از دریافت وام ساخت دستگاه نیمه‌صنعتی الکتروریسی با تمرکز بر ارتقای کارایی فیلترهای هوای خودرویی بود که با توجه به تجربیات قبلی در مدت حدود 6 ماه پس از دریافت وام، ساخته شد.

 

7-      در ابتدا چه اتفاقاتی برای اولین محصولتان افتاد؟

دستگاه نیمه‌صنعتی از ابتدا با هدف فروش ساخته نشده بود، هدف نهایی بهینه‌سازی و ارتقای کارایی فیلترهای موجود توسط این دستگاه بود. بنابراین ساخت دستگاه نیمه‌صنعتی مسیر بود و پس از آن بایستی تولید نانوالیاف مناسب جهت فیلتراسیون و انجام تستهای لازم و اخذ تاییدیه‌های لازم انجام می گرفت.

 

8-      آیا محصول اول با استقبال مواجه شد؟

استقبال از دستگاه خوب بود هم از طرف ستاد نانو و هم از طرف فیلترسازها، ولی از این استقبال خوب تا فروش فناوری مسیر بسیار طولانی و حتی برخی مواقع ناامید کننده طی شد. وام اخذ شده بایستی پس داده می‌شد و از طرفی مشتریان حاضر به پرداخت مبلغ برای دستگاه نیمه صنعتی نبودند. نهایتا با کمک ستاد نانو تصمیم گرفته شد تسهیلات دیگری جهت ساخت دستگاه صنعتی اخذ گردد.

 

9-      روند توسعه محصولات بعدی چه بود؟

به مرور زمان تولید دستگاه‌های آزمایشگاهی الکتروریسی و زیرسیستم هایی مانند پمپ سرنگی و منبع ولتاژ بالا به سبد محصولات اضافه شد. این محصولات هر کدام نقشی در گردش مالی شرکت داشتند که باعث شد در زمان‌های مختلف شرکت نیاز خود را تامین کند.

 

10-  تا کنون چه محصولاتی را به سبد محصولات خود اضافه کرده‌اید؟

دستگاه الکتروفورز مویین که اکنون بخش مستقلی در شرکت شده است، به عنوان یکی از محصولات اصلی به محصولات این شرکت اضافه شده است. همچنین تولید ماسک تنفسی شهری مبتنی بر نانوالیاف از جمله مواردی بود که پس از موفقیت در ارتقای کارایی فیلترهای صنعتی، خودرویی و نیروگاهی انجام گرفت.

 

11-  نقطه عطف تحولات فناوران نانو مقیاس چه بود؟

چندین نقطه عطف برای شرکت از بدو تاسیس وجود داشته است؛ موفقیت در ساخت دستگاه الکتروریسی نیمه صنعتی که در آن زمان برای اولین بار در ایران دستگاهی با این مقیاس ساخته شده بود و باعث اثبات امکان پذیری تولید در مقیاس صنعتی شد. فروش دستگاه اول صنعتی به شرکت بهران فیلتر که منجر به افزایش اعتبار شرکت و تزریق نقدیندگی به شرکت شد. توانمندی تولید زیرسیستم‌های لازم جهت ساخت دستگاه و تسلط به بیشتر بخش‌های مکانیکی، الکترونیکی، نرم افزای و فرمولاسیون دستگاه. استقرار در شهرک صنعتی و قرار گرفتن در کنار واحدهای تولیدی. صادرات به مالزی و تاسیس شرکت مشترک در این کشور. صادرات دستگاه صنعتی به کره جنوبی و پس از آن به چین.

 

12-  در مورد هر گونه نکات جالب و قابل توجه در مورد سختی‌ها، ناملایمات و اتفاقاتی که در روند توسعه داشته‌اید بفرمایید؟

در مسیر فناوران نانو مقیاس هم اتفاقات خوب زیاد بوده و هم نا ملایمات؛ در هر صورت قرار بود مسیری طی شود که نقشه واضحی نداشت، مشکلات مالی و فنی زیادی در سر راه قرار داشت. حرکت در چنین مسیری ممکن است منجر به نتیجه مطلوب نشود و همه داشته‌هایتان از بین برود، یعنی مسیری پر از اتفاقات ریز و درشت خوب و بد. خوشبختانه تیم ما از عهده اکثر مشکلات برآمد و اکنون بیشتر خاطرات شیرین این مسیر را در یاد داریم. به طور مثال روزی که برای اولین بار شاهد تولید حجم زیاد نانوالیاف در دستگاه پایلوت بودیم؛ روزی که نانوالیاف تولیدی توسط منبع ولتاژ بالای ساخت خودمان تولید شد؛ روزی که اولین دستگاه صنعتی در شرکت بهران فیلتر نصب شد؛ روزهایی که برنده جشنواره بین‌المللی خوارزمی و چند دوره جشنواره نانو شدیم و روزی که خط تولید نانوالیاف را در کشور کره جنوبی راه‌اندازی کردیم هرگز فراموش شدنی نخواهد بود.

 

13-  درآمدزایی مطلوب چه زمانی حاصل شد؟

شرکت از سال 1391 به درآمدزایی رسید. قبل از آن با توجه به عدم فروش قابل توجه و سرمایه‌گذاری در توسعه محصولات امکان کسب درآمد از شرکت وجود نداشت.

 

14-  مهمترین سرمایه فناوران نانو مقیاس را چه می‌دانید؟

اکنون که ساخت دستگاهی به سفارش چین در حال ساخت می باشد، پرسنل شرکت به حدی از تجربه رسیده اند که هر کدام در بخش خودشان ایده های جدید جهت بهبود و ارتقای دستگاه ارائه می دهند، این تجربه سازمانی در کنار شناخت مشتریان از ما و خدمات پس از فروش خوب ارائه شده مهمترین سرمایه ما جهت گسترش و توسعه بازارهای جدید می باشد.

 

15-  هم اکنون چند نفر در شرکت شما مشغول به کار هستند؟

 به صورت مستقیم حدود 30 نفر و 10 نفر نیز به صورت غیرمستقیم با ما همکاری دارند.

 

16-  به کدام کشورها صادرات داشته‌اید؟

دستگاه‌های ما به کشورهای مالزی، کره جنوبی، پاکستان، کوبا، نیجریه و چین صادر شده است. در 2 سال گذشته سهم صادرات در گردش مالی شرکت ما بیش از سهم بازار داخلی بوده است.

 

17-  هر نکته و یا مطلب مفید که فکر می‌کنید می‌تواند برای خوانندگان مفید باشد بفرمایید؟

توسعه موفق فناوری نانو در کشور ایران حاصل یک برنامه راهبری دقیق، تلاش تیم خوب و مدیریت کارآمد در کشور می‌باشد، با اینحال توسعه بیشتر این فناوری و رسوخ در صنعت نیازمند توجه و حمایت بیشتر دولت می‌باشد. اکنون که اقدامات بسیار خوبی در جهت توسعه صادرات دانش‌بنیان انجام گرفته است، بایستی این نکته مد نظر قرار گیرد که شرکت‌های رقیب خارجی دارای سالها تجربه در این زمینه می‌باشند و گردش مالی و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری بسیار بالاتری دارند. این در حالی است که شرکت‌های داخلی گاهی اوقات برای حتی یک تست مجبور به صرف زمان و هزینه زیادی هستند. علاوه بر این جا انداختن محصول ایرانی با فناوری بالا در بین مشتریان خارجی، احتیاج به انرژی و زمان زیادی نیاز دارد. بنابراین نباید انتظار داشته باشیم در کوتاه مدت تبدیل به کشور صادرکننده محصولات "های تک" شویم. این مسیر، مسیری است طولانی، پرهزینه و نیازمند برنامه ریزی. ولی همانطور که تجربه نشان داده است نتایج بسیار خوبی به دنبال خواهد داش،ت مخصوصا برای کشور ما که دارای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی زیادی است. در پایان الازم به ذکر می‌دانم که امکانات سخت افزاری، نرم افزاری و قوانین مرتبط با شرکت‌های دانش بنیان بایستی به نحوی باشد که شرکت‌های داخلی مهیای حضور در بازارهای جهانی شوند. 

 

سپاس بسیار از وقتی که در اختیار ما قرار دادی.

غبار هوشمند مبتنی بر فناوری نانو

غبار هوشمند مبتنی بر فناوری نانو

هنگامی که واژه «گرد و غبار» را می‌شنویم، اولین چیزی که به ذهن ما می‌رسد یک ماده پودری شکل بی‌ارزش است. گرد و غبار هوشمند دستگاه کوچکی است که کاربردهای گسترده‌ای در علوم و فناوری دارد. طراحی محصولی با ابعاد بسیار کوچک و یا فشرده با کاربردهای ذاتی م...